banner

Медициналық қызмет

Мектептің медициналық қызметі

Мектептің медициналық қызметі

Медициналық қызметтің мақсаты – оқушылардың денсаулығын сақтау және нығайту және салауатты өмір салтын насихаттау.

Бағдаулетова Жазира Серікқызы

Медбике

Мамышева Асель Исаковна

дәрігер

Увайдина Акмарал Жамалбековна

Диетолог

Тұмау және ЖРВИ профилактикасы

Миопияның (миопияның) алдын алу

Cколиоздың алдын алу

БЦЖ вакцинасы және Манту сынамасы

Тұмау және ЖРВИ профилактикасы

Тұмау мен ЖРВИ-дің алдын алу – бұл адам ағзасының ауруды тудыратын вирустармен жұқтыруының алдын алуға бағытталған іс-шаралар кешені. Қорғанудың профилактикалық тәсілдері ерекше және ерекше емес болып бөлінеді. Тұмау мен ЖРВИ-дің өзіндік профилактикасы – бұл халыққа жыл сайын вакцина енгізу. Вирустар мутацияға бейім болғандықтан, вакцина жыл сайын түзетіледі. ДДҰ ұсынған мәліметтерге сәйкес, жаппай вакциналау нәтижесінде бүкіл әлемде тұмау індетінің қарқындылығын төмендетуге қол жеткізілді. Қазіргі заманғы вакцина ересек халықтың да, балалардың да 80% жуығын тұмаудан қорғауға қабілетті.

Тұмау мен ЖРВИ-нің өзіндік профилактикасы

Вакцинация тұмаумен күресу тұрғысынан ел халқының 50% және одан да көп бөлігі вакцинадан өткен жағдайда ғана тиімді болып саналады. Қазіргі уақытта 4 ұрпақтың 20-дан астам түрлі вакциналары тіркелген. Әрбір вакцина эпидемия кезінде алдағы жылы өзекті болатын вирус штаммдарынан дайындалады. Вакцинаны енгізудің ерекше қажеттілігі мынадай әлеуметтік топтардың алдында тұр:

  • Қарттар;

  • Мектепке дейінгі және мектеп жасындағы балалар;

  • Білім беру, медицина, сауда және өзге де салалардың қызметкерлеріне;

  • Жүкті әйелдер;

  • Иммунитеті әлсіреген, созылмалы аурулары бар адамдарға.

Тұмау мен ЖРВИ-нің спецификалық емес профилактикасы

Тұмау мен ЖРВИ-нің спецификалық емес профилактикасы организмнің вирустарға төзімділігін арттыруға және оның организмге енуіне жол бермеуге негізделеді. Өзіңізді инфекциядан қорғау үшін мынадай практикалық ұсынымдар бар:

  • Адамдар көп жиналатын үй-жайларда ауа температурасының және оның ылғалдылығының оңтайлы параметрлерін ұстау.

  • Үй-жайларды тұрақты желдету.

  • Таза ауада серуендеу.

  • Толыққанды тамақтану. Тамақ организмге белоктардың, майлардың, көмірсулар мен витаминдердің қажетті түсуін қамтамасыз етуі тиіс.

  • Дұрыс ішу режимі ағзаның сұйықтықтағы қорын толтыруға және шырышты қабатын ылғалдандыруға мүмкіндік береді. Вирустар құрғап қалған және оларда микрожарықтар болған кезде жоғары тыныс алу жолдарының эпителий жасушаларына ену әлдеқайда оңай екені дәлелденді.

  • Күнделікті спортпен айналысуды қамтитын дене шынықтыру белсенділігі.

  • Толыққанды демалыс. Бірінші кезекте – бұл дұрыс ұйқы. Иммунитеттің жұмыс істеуін қолдау үшін тәулігіне кемінде 8 сағат ұйықтау керек.

  • Үй-жайда тазалықты сақтау, тұрмыстық химия құралдарын барынша аз пайдалана отырып, күнделікті ылғалды жинау.

  • Тұмау және суық тиюдің эпидемиясы кезеңінде маска режимін енгізу. Бетке бекітілгеннен кейін масканы қолмен ұстауға болмайды. Оны қайта пайдалануға болмайды.

  • Адамдар көп жиналатын орындардан аулақ болу.

  • Қоғамдық орындарға барғаннан кейін қолды мұқият жуу. Осы уақытқа дейін бетке, ерінге, мұрынға жанасуға болмайды.

  • Гигиена тұрғысынан тек қолға ғана емес, мұрын жолдарына да назар аудару керек. Тұмсықты дәретхананы қоғамдық орынға әр келген сайын жүзеге асыру керек. Бұл үшін теңіз суы негізіндегі арнайы ерітінділер мен спрейлер, сондай-ақ әдеттегі физиологиялық ерітінді жарамды болады. Бұл рәсімге қосымша ретінде тамақты сода мен тұз ерітіндісімен шаюға болады.

  • Әңгімелесу кезінде әңгімелесушіден кем дегенде бір метр қашықтықта болу керек.

  • Медициналық мекемелердің үй-жайларында, оқу сыныптарында, балабақша топтарында, университеттерде ультракүлгін шамдарды пайдалану орынды.

  Сау болыңыздар!

Бракераж комиссиясы туралы

“Шымкент қаласындағы химия-биологиялық бағытындағы Назарбаев Зияткерлік мектебінде мектеп асханасында шығарылатын өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін бақылауды күшейту, тағамдардың атауына, тамақ дайындау сапасына, оқушыларды тамақтандыруды ұйымдастыру кезінде санитариялық-эпидемиологиялық талаптарды сақтау мақсатында бракераж комиссиясы құрылды.

Комиссия әрбір оқу жылының басында НЗМ директорының бұйрығымен құрылады. Комиссия құрамына:

– мектеп директоры (комиссия төрағасы)

– директордың қаржы-шаруашылық қызмет жөніндегі орынбасары

– диеталық бикесі

– ата-аналар комитетінің мүшелері (медициналық кітапшаның көшірмесін немесе кеуде қуысының рентгенографиясынан өткені туралы анықтаманы ұсына отырып, әрбір деңгейден бір ата-анадан).

Комиссияның негізгі міндеті – тамақ өнімдері мен дайын тағамдардың сапасын органолептикалық көрсеткіштер бойынша бағалау, НЗМ асханасының жұмысына, тамақ дайындау технологияларының сақталуына, ұтымды тамақтануды ұйымдастыруға, сондай-ақ тамақтан улану мен асқазан-ішек ауруларының алдын алуға тұрақты бақылауды қамтамасыз ету.

Міндеттері:

оқушылардың денсаулығын жақсартуға бағытталған іс-шараларды жүзеге асыру; оқушылардың денсаулығын бақылау және оны жақсартуға жағдай жасауға үлес қосу;
салауатты өмір салтын қалыптастыру мақсатында санитарлық-ағарту іс-шараларын жүргізу;

Бағыттары:

• Бөлім жұмысын ұйымдастыру
• Емдеу-профилактикалық жұмыс
• Санитарлық-ағарту іс-шаралар

Ұйымдастыру бағыты:

Оқушылардың медициналық құжаттарын сараптау;
Бөлімді дәрі-дәрмек пен медициналық құрал жабдықпен қамту;
мекемелермен келісім шарт құруға (дезинфекциялау станциясы,медициналық қалдықтарды жою мекемесі, мед құралдарды залалсыздандыру мекемесі) қатысу

Медицина қызметінің жұмысы:

Емдеу-профилактикалық бағыт

  • Ауырған және жарақат алған оқушыларға медициналық көмек көрсету;

  • Жұқпалы аурулардың алдын алу мақсатында екпе жүргізу;

  • Санитарлық-эпидемиологиялық және емдеу-сауықтыру шараларын жүргізу;

  • Оқушыларды жүйелі түрде медициналық тексеруден өткізу;

 Санитарлық-ағарту бағыты:

  • Жоспарланған тақырыптарға сәйкес дәрістер, кездесулер өткізіп отыру

  • Ата-аналармен оқушылардың денсаулықтарын нығайту, дұрыс тамақтану және дене күтімі мен жеке бас гигиенасы тақырыптарында  кездесулер, консультациялар ұйымдастыру;

  • Мектепте және жатақханада  санитарлық-гигиеналық  нормалардың сақталуын қадағалау;