banner

Тамақтану

Тамақтану

Оқушыларды тамақтандыру асхананың 390 орындық асхана залында (G2.88) жүзеге асырылады. Гигиеналық нормаларды сақтау үшін асхана алдында жуынатын аймақ (G2.89) қарастырылған. Оқушыларды тамақтандыру бекітілген оқу күнінің кестесіне сәйкес екі кезеңмен жүргізіледі (G2.90). Тамақтану арасындағы үзіліс 3,5–4 сағатты құрайды. Тамақтану нормалары 2012 жылғы 12 наурыздағы Қазақстан Республикасы Үкіметінің № 320 қаулысымен бекітілген, "Әлеуметтік көмек көрсетілетін азаматтарға әлеуметтік көмек көрсету мөлшерін, көздерін (G2.91), түрлерін және ережелерін бекіту туралы" қаулысымен реттеледі.

Асхана санитарлық-эпидемиологиялық талаптарға сай қажетті жабдықтармен және үй-жайлармен жабдықталған (G2.92-93). Асхана ыдыс-аяқтары, құралдары және ыдыстары сәйкестік декларацияларына ие (G2.94). Деформацияланған ыдыс-аяқ, құралдар, кесетін тақталарды (жарықшақтар, сызаттар, механикалық зақымдар) қолдануға тыйым салынады.

Асханада күн сайын білім беру ұйымының басшысымен бекітілген мәзір ілініп тұрады, онда тағамның көлемі, атауы және калориясы көрсетіледі (G2.95-96). Мектеп асханасында қолданылатын барлық өнімдер Қазақстан Республикасында қолданыстағы тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігіне қойылатын гигиеналық талаптарға сай құжаттармен бірге жүреді және Кеден одағы комиссиясының 2010 жылғы 28 мамырдағы №299 шешімімен бекітілген санитарлық-эпидемиологиялық бақылауға (қадағалауға) жататын бірыңғай тауарлар тізіміне және азық-түлік қауіпсіздігі жөніндегі техникалық регламенттерге сәйкес келеді. Шұғыл бұзылатын тағамдар, мысалы, ет, балық, құс еті, жұмыртқа, сүт және қышқыл-сүт өнімдері, май, ірімшік, барлық қажетті құжаттар болған жағдайда қабылданады және шұғыл бұзылатын тағамдардың қадағалау журналында белгіленеді, санитарлық ережелердің 1-формасы қосымша 9 (G2.97-98).

Мектептің медициналық қызметкері (диетсестра) күн сайын оқушылардың тамақтану сапасын бақылайды және ақпаратты "Тағамдар мен аспаздық бұйымдардың сапасын органолептикалық бағалау журналына" жазады. Жоспар бойынша ай сайын брактерлік комиссиямен тексеру жүргізіледі. Брактерлік комиссияның құрамы мектеп директорының бұйрығымен бекітіледі. Комиссияның әрекет регламенті "НИШ автономиялық білім беру ұйымының брактерлік комиссиясының ережелерінде" жазылған (G2.99-105). Әр тексеру аяқталғаннан кейін хаттама жасалады. Комиссияның барлық мүшелері жыл сайынғы кезеңдік медициналық тексеруден өтеді (G2.106).

Сондай-ақ диетсестра асхана қызметкерлерінің денсаулығын күн сайын бақылап, тексеру нәтижелерін журналға енгізеді (G2.107-109), санитарлық ережелердің 9-қосымшасы 4-формасына сәйкес. 10 күн сайын негізгі өнімдердің тәуліктік нормаларының орындалуын талдап, сәйкесінше түзетулер енгізеді және азық-түлік өнімдерінің нормаларын орындауды бақылау ведомосын толтырады, санитарлық ережелердің 9-қосымшасы 5-формасына сәйкес (G2.110). Ас блогының барлық бөлмелері таза күйінде сақталады. Тазалау дезинфекциялау және жуу құралдарын қолдану арқылы жүргізіледі.

2-х недельное меню для учащихся 7-12 классов, лето-осень   2024г.-2025г. (4 неделя  )

понедельник

вторник

среда

четверг

пятница

суббота

воскресенье

ЗАВТРАК

Каша молочная пшенная 

200

Каша молочная  геркулесовая

200

Каша молочная ячневая 

200

Каша молочная кукурузная\

200

Каша молочная пшеничная

200

Каша молочная манная

200

Шакшука с овощами и яйцом

200

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Шоколад

50/50

Масло сливочное , сыр

10/15

Масло сливочное 

10

Масло сливочное, сыр

10/15

Масло сливочное

10

Масло сливочное, сыр

10/15

Сосиска в тесте

80

Яблоко

1 шт.

Яйцо отварное

1 шт.

Яйцо отварное

1 шт.

Яблоко

1 шт.

Банан

1шт.

Груша

1шт.

Персик

1шт.

Яблоко

1шт.

Банан

1 шт.

Чай с молоком

200

Какао   с молоком

200

Цикорий с молоком

200

Чай с молоком 

200

Какао  с молоком

200

Чай с молоком 

200

Цикорий   с молоком

200

ОБЕД

Салат из белокочаной капусты с зеленью

100

Салат из цветной капусты с морковью и зеленью

100

Салат из краснокочаной капусты с овощами

100

Салат из морской капусты с морковью

100

Салат из краснокочанной и белокочачной  капусты

100

Салат "Радуга"               (капуста,морковь,свекла)

100

Салат из капусты с кукурузой

100

Борщ на к/б со сметаной

300

Лапша с курицей и зеленью

300

Свекольник  на к/б со сметаной

300

Харчо  на к/б

300

Рассольник на к/б со сметаной

300

Суп крупяной с яйцом на к/б

300

Токмаш с курицей

300

Запеченое  кур.бедрос с овощами и соусом

80/20

Ганфан с овощами 

80/20

Куриное филе "по-строгановский"с соусом

80/20

Плов с мясом

250

Тефтеля   мясная с соусом

80/20

Жаркое с мясом

250

Соте мясное с овощами

100

Макароны отварные

150

Рис припущенный

150

Гречка рассыпчатая

150

Картофельное пюре

150

Рис припущенный

150

Компот из с/ф

200

Кисель

200

Напиток из шиповника

200

Напиток из фруктово-ягодный

200

Кисель

200

Сок натуральный 

200

Напиток из ягод

200

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Пирог творожный

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

ПОЛДНИК

Корж молочный

50

Пирог творожный

50

Булочка с повидлом

50

 Пирог "Брауни"

50

Булочка  с творогом

50

Пирог банановый

50

 Пирог " Кух"

50

Чай с молоком

200

Чай с лимоном

200

Чай с сахаром

200

Чай с молоком

200

Чай с лимоном

200

Компот из с/ф

200

Сок натуральный

200

Персики 

1 шт

Апельсин

1шт.

Яблоко

1шт.

Банан

1шт.

Груша

1шт.

Персик

1шт.

Груша

1шт.

УЖИН

Салат из свежих овощей с зеленью

100

Салат из свеклы с  зеленым  горошком

100

Салат  из  моркови с фасолью

100

Салат витаминый с зеленью

100

Салат из отварных овощей

100

Салат "Оливье"со сметаной

100

Салат из  цветной капусты с морковью

100

Мясо по-казахский 

250

Котлета куриная с соусом и овощами

80/20

Лагман с мясом и овощами

250

Гуляш из мясо говядины

80/20

Куриное бедро с соусом

80/20

Котлета "по-полтавский" с соусом

80/20

Орама с мясом и овощами

250

Пюре картофельное

150

Спагетти отварные

150

Рис припущенный

150

Капуста тушеная

150

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Хлеб пшеничный и ржаной

50/50

Чай с лимоном

200

Чай с молоком

200

Чай с сахаром

200

Чай с лимогом

200

Чай с молоком

200

Чай с сахаром

200

Чай с лимогом

200

УЖИН 2

Пирог с джемом

50

Расстегай с картошкой 

50

Ватрушка с творогом

50

Слойка с яблоками

50

Пирожок с яйцом

50

Корж молочный

50

Пирог " Зебра"

50

Кефир 

200

Молоко

200

Ряженка

200

 Ацидофил

200

Молоко

200

Кефир

200

Ряженка

200